"Néha nem ismerjük fel az értékét a pillanatnak, amíg emlékké nem válik." - Georges Duhamel

 

Kezdőlap

Tótkomlós

Magunkról

Értékeink

Dokumentumok

Elérhetőség

Tótkomlósi Evangélikus Templom

/ÉPÍTETT KÖRNYEZET kategória/

Leírása: A templom építéséhez 1792. június 6-án fogtak hozzá és Sexty György lelkész kiváló szervezőnek bizonyult. Akkor a gyülekezet létszáma 3128 fő volt. Az építkezéshez 1 millió téglát égettek ki és építettek be. A faanyagot a Maroson úsztatták le Aradig, és  onnan szekerekkel szállították Tótkomlósra. A templomszentelés ünnepe pedig 1795. november 8-án volt.

A templom mai méretei: 42 méter hosszú és 19 méter széles. Belmagassága 22 méter, a torony pedig 57 méterre emelkedik. A templom és a torony külső falfelülete 2 ezer négyzetméter. Színe kívül-belül fehér. Eredetileg fazsindelyes volt 1922-ig, amikor palára cserélték. A gömböt és a csillagot utoljára 1942-ben rézből készítették el és helyezték fel. a toronyban 4 harang szólal meg, melyek közül a nagy 9 mázsás. Az oltárkép Krisztus mennybemenetelét ábrázolja és Fuchs-alkotás. A faragások Dunajsky Lőrinc alkotásai, melyek közül már az Országos Evangélikus Múzeumban is van minta.

Az orgonát Komornyik Benedek, nagyváradi orgonakészítő 18 változatosra készítette el, s ezt a mai napig megszakítás nélkül használja a gyülekezet.

Ezenfelül Tótkomlós Város központi épület, védjegye. A hazalátogatók a templom magas tornyát meglátva tudják, hogy Tótkomlós már közel van.

 

Javaslattevő: Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség
Értéktárba való felvétel határozat száma: 12/2014 (IX.24.)

 

Kezdőlap  |   Tótkomlós  |   Értékeink  |  Dokumentumok  Elérhetőség  ]
Copyright 2015. All rights reserved.